Begin april 2020 belde Daniella van Bergen, fotografe, met Hubertine Langemeijer (directeur Stichting KunstPost) met het idee om kunst achter het raam zichtbaar te maken. Daniella was met haar dochtertje en een vriendinnetje op Berenjacht geweest (= Teddyberen spotten achter het raam) en vroeg zich af waarom dit niet met kunst gedaan werd. Daarnaast had ze een expositie in Amsterdam die vanwege Corona niet toegankelijk was.

Samen sloegen ze de handen in één en hebben QuarantaineKunst opgezet om kunst juist nu zichtbaar te maken, mensen te stimuleren om naar buiten te gaan om zo Corona-proef kunst te ontdekken en om het contact met elkaar op gang te houden, op een veilige manier. In Corona-tijd merken we dat het voor iedereen steeds zwaarder wordt. Je wereld wordt steeds kleiner, de regels wisselen en nu de dagen, koud, kort en donker zijn, is de zin om naar buiten te gaan gering. Op bezoek gaan of bezoek ontvangen wordt afgeraden, maar de behoefte aan contact wordt elke dag groter. Bijna niemand meer fysiek zien, is belastend in een tijd die veel onzekerheid met zich mee brengt. Dan is er juist behoefte aan een luisterend oor, een praatje, menselijk contact zonder scherm.

Daniella werkt als persfotograaf voor het Algemeen Dagblad / Haagsche Courant en Hubertine kent veel kunstenaars persoonlijk in en om Den Haag.

Op 1 juni 2020 had de dames de eerste 20 kunstenaars bereid gevonden om mee te doen aan dit kunstproject en ging deze website zoals beloofd ‘de lucht in’. Daarna is de trein gaan rijden en sinds die dag doen er elke week meer kunstenaars mee. De dames zijn verheugd dat zoveel kunstenaars bereid zijn om mee te doen door hun werk op deze manier zichtbaar te maken.

Op 7 juni 2020 opende Robert van Asten Wethouder Cultuur van Gemeente Den Haag deze route in Den Haag bij Bagels & Beans aan het Piet Heinplein 3. We liepen een rondje in de omgeving waar het nodige te zien is. Dit persrondje sloot af bij Galerie 61 in de Passage.

Op 17 juni 2020 opende Piet Vreugdenhil, Wethouder Cultuur gemeente Westland deze route in Naaldwijk Bij 5. Paul Kerrebijn had de eer dat zijn werk tijdens deze opening werd onthult. Hij is een van de kunstenaars in het Westland. Deze route eindigde bij Het Tramhuisje. Een prachtige plek in een historisch pand.

Op 17 juli 2020 openden Wethouder Robin Paalvast (Cultuur) en Sven Ruggenberg van CultuurFonds Zoetermeer dit kunstproject in hun gemeente. QuarantaineKunst is onderdeel van CultuurZomer Zoetermeer. Hier zijn we best trots op. Vaskimo Arts was één van de eerste 20 kunstenaars die mee deed aan QuarantaineKunst en hij was de eerste deelnemer in Zoetermeer. Daarom stond zijn werk centraal tijdens deze opening. Vaskimo had gewerkt bij De Bakkerswinkel aan de Dorpsstraat in Zoetermeer en had geregeld dat hij zijn werk hier kon exposeren. QuarantaineKunst is hem gevolgd. We werden warm ontvangen en hebben hier de opening kunnen doen in en bij het tuinhuis aan de waterkant. Een bijzondere, mooie en sfeervolle plek en met erg lekker hapjes en drankje. Een pareltje!

Bas Vollebrecht, wethouder Cultuur Gemeente Delft opende op 6 november 2020 QuarantaineKunst in zijn gemeente, samen met kunstenares Kerdy van Vuuren. Deze opening was digitaal bij te wonen omdat de Corona-regels meer dan 2 personen buiten niet toestonden. In Delft doen zeer uiteenlopende kunstenaars mee en is er veel te zien! Weten waar? Kijk op de digitale kaart!

Meer weten en mee doen? Meld je aan!

@